2015. január 22., csütörtök

Befagyhat- e a pokol?


Záróvizsgán tették föl ezt a kérdést kémia szakon Maynooth egyetemen (Kildare grófság, Írország)

Az egyik diák válasza olyan szellemes volt, hogy a professzor közzétette az interneten kollégái számára, de mi is szórakozhatunk rajta.

Extra kérdés: Vajon a pokol exotherm (leadja a hõt), vagy endotherm-e (fölveszi a hõt)?
A legtöbben a Boyle-törvényt vették alapul, azaz hogy a gáz táguláskor lehûl, nyomás alatt viszont melegszik.

Az egyik hallgató azonban a következõ gondolatmenetet írta le:

Elõször is meg kell állapítani, hogy a pokol tömege változik-e az idõk folyamán. Ehhez a pokolba vándorló, valamint a poklot elhagyó lelkek számának ismerete kell.

Úgy vélem, bizonyosra vehetõ, hogy aki pokolra kerül, onnan már soha nem jut ki.

Ahhoz, hogy megállapítsuk, hányan jutnak a pokolba, ahhoz a különbözõ vallásokat kell alapul venni. A legtöbb mai vallás szerint mindenki a pokolba kerül, aki nem az adott vallás követõje. Minthogy sok vallás létezik, abból indulhatunk ki, hogy nyilván mindenki a pokolra jut.

A világ népességének növekedése arra enged következtetni, hogy a pokolra jutók száma exponenciálisan növekszik.

Ezek után a pokol térfogatát kell megvizsgálnunk. A Boyle-törvény értelmében a pokol térfogata a pokolra jutó lelkek számával arányosan kell növekedjen, hogy a hõmérséklet és a nyomás állandó maradjon.

Ekkor két lehetõség van:
1. Ha a pokol lassabban tágul, mint amilyen iramban érkeznek a lelkek, akkor a hõmérséklet és a nyomás addig emelkedik, míg a pokol szét nem robban.
2. Ha a pokol gyorsabban tágul, mint amilyen ütemben a lelkek érkeznek, akkor a hõmérséklet és a nyomás csökken, míg a pokol be nem fagy...

Melyik a helyes megoldás?

Figyelembe véve évfolyamtársam, Gloria jövendölését, miszerint "hamarabb befagy a pokol, mintsem hogy lefeküdjek veled", valamint azt a tényt, hogy tegnap mégiscsak lefeküdtünk, csak a második eshetõség jöhet számításba. Ennélfogva meggyõzõdésem, hogy a pokol endotherm és ráadásul már be is fagyott.
Következik még, hogy ha a pokol befagyott, akkor több lelket nem fogadhat be, hiszen nincs már tüze.
Ebbõl az is következik, hogy már csak a mennyekbe juthatunk, ami egyrészt Isten létezését bizonyítja, másrészt arra is magyarázatot ad, miért kiáltotta tegnap este Gloria annyiszor "Oh, Istenem!"

Csak ez a diák kapott kitûnõt.

2 megjegyzés: