2011. április 10., vasárnap

miért?

Miért vágják úgy vissza a fákat, hogy csak a törzsük marad, olyan helyen levágva, ahol olyan vastag mint a combom, minimum? És mindezt tavasszal. Ahelyett, hogy szép zöld lenne minden, csak csonkok vannak. Én nem vagyok kertész, de biztos hogy ennyire vissza kellett metszeni a fákat? Némely ketté lett vágva. Vagy lehet, hogy a városi főkertész is annyira kertész, mint én?

7 megjegyzés:

  1. Valóban, nem vagy kertész :D

    VálaszTörlés
  2. Ismeretlen_1355332011. április 11. 0:41

    [Timo](#11282087): igen:)
    Ezért nem értettem azt sem, hogy gyerekkoromban miért metszették óriás bunkósbot formájúra a fákat a Fő utcán minden évben, hogy évek alatt már tényleg egy hatalmas gumó volt a korona helyet, amiből vékonyka ágak nőttek ki minden évben. És azt mondták, hogy úgy kell ezeket a fákat metszeni, mert az jó nekik. Mondjuk szegény fák vajon hogy növesztettek olyan ronda gumókat azelőtt, hogy az emberek megjelentek szakértelmükkel életükben? Addig kénytelenek voltak olyan kis helyes, szokványos fa alakot ölteni.

    VálaszTörlés
  3. Azért, mert a gallyazáshoz nem kell engedély, a fakivágáshoz pedig igen. És a korona levágása csak gallyazásnak minősül.

    (Gyakran éppen a villanyvezetékek miatt csonkolják így a fákat éppen az áramszolgáltató emberei.)

    VálaszTörlés
  4. Ismeretlen_1112262011. április 11. 15:04

    Messze nem vagyok illetékes, de pl. az útszéli akácokat azért vágják olyan érdekesen, mert akkor "gömb" formájú esz a korona. Ha hagyják úgy nőni "természetesen", akkor fele annyi időt sem érnémek meg, mert egy idő után ki kell vágni - nem bírja azt a kevés talajt, ami az úest és a járda közt van. Kinövi magát. Szerintem.

    VálaszTörlés
  5. Ismeretlen_1112262011. április 11. 15:05

    Nos, sikerült elgépelnem magam ismét. Tehát: esz=lesz; úest=úttest. ;)

    VálaszTörlés
  6. Defallának igaza van, azért, hogy oldalt nőjenek. :) Azaz szélesedjenek. Ezt nekem is vasárnap este mondta el valaki, akivel erről is beszélgettem a parkban. XD

    VálaszTörlés
  7. Ismeretlen_1355332011. április 13. 0:59

    [defalla](#11283228): és még van amit nem vettél észre, és én se elsőre:D
    [Raven](#11285807): na jó, de más dolog, hogy itt ott visszavágják, és más, hogy kvázi lefejezik. Ez olyan, mintha a fodrász először kopaszra nyírná a fejünk, annak reményében, hogy akkor tök jó formája lesz a hajunknak, amikor újra kinő, csak azokkal a fákkal ellentétben a mi fejünk nem lesz egyre nagyobb, annyiszor, ahányszor kopaszra nyírnak:D

    VálaszTörlés