2013. június 25., kedd

hegyek közt

Ma alma evés közben, valamiért az ízéről, és illatáról gyerekkorom nyári nyaralásai jutottak eszembe, talán közre játszott az időjárás is, mert kicsit most olyan bentről nézem a lugast idő van. 
Gyerekkoromban gyakran mentünk fel nagyszülőkkel, és szülőkkel Köröslórévre, ami egy kis falu Barátka mellett a Sebes-Körös völgyében. Ahová jártunk az nem is a faluban volt, hanem a völgyben, a vasúti töltés mellett. A Körös mellett szilvás volt, és valahogy az almáról az jutott eszembe. 
Erről meg most sok élmény, pl az, hogy akkoriban a nyugati turisták sokszor vonatoztak, és megesett a szívük szegény falusi gyerekeken, és mivel olyan aranyosan integettek, mindig cukorkákat dobáltak nekik. Persze erre mi is rájöttünk, meg amúgyis jó móka volt integetni a vonatoknak, így mindig rohantunk ha vonatot hallottunk, és integettünk, aminek hatására kaptunk cukorkákat mi is:) meg az, hogy egyszer olyan meredek hegyoldalon ereszkedtünk, hogy nadrágfékkel közlekedtünk, és mire leértünk kilyukadt a nadrágom. Jó volt,rég volt.

4 megjegyzés:

  1. Az ilyen emlékek nagyon jók. :) Az illatok olyan gyorsan vissza tudnak repíteni az időben... És persze tudod, hogy sosem lesz már olyan, mint akkor, de éppen azért emlék, és éppen azért jó. Nekem is vannak egészen hasonlók, és a települést olvasva, földrajzilag is egészen közelről származnak.

    VálaszTörlés
  2. Igen, valahogy úgy.
    Ez a rész volt hozzánk a legközelebb, így logikus volt erre a vidékre járni:)Ezek szerint beszédesek a nevek számodra:) Persze annak a falunak a magyar nevét akkoriban nem is ismertem:)

    VálaszTörlés
  3. Így van, beszédesek. :)

    Bár nagyszüleimnél csak busz volt, vonat nem, így cukorka sem jutott. :) És nálunk a Körös a Berettyó volt. :) Viszont már akkor is voltak romák, és emlékszem, szerelmes voltam 12-13 évesen egy gyönyörú cigánylányba egy nyáron át, most meg (és persze már akkor is, csak küzdöttem ellene) meleg vagyok. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondjuk igazából nem is értem, hogy hogy működött ez a cukorkás dolog, bennem soha nem merült fel, hogy legyen kéznél egy adag cukorka, és ha látok valakit valahol integetni, akkor dobáljam neki, de akkoriban azoknak az embereknek igen.
      Kétségtelen, hogy tényleg szépek tudnak lenni a roma lányok,szóval teljesen meg tudlak érteni:), elnézzük eme "botlásod", hogy egy lányba zúgtál bele:D

      Törlés