2013. június 12., szerda

rejtvényújságban

Az egyik rejtvényhez a következő leírás olvasható:

A fiatalság szerelmese

Magának való fickó volt Michelangelo Bounarroti (1475-1546). Az ember, aki egy léig tönkretett márványtömbből faragta ki a Dávid szobrát, aki szinte egyedül festette meg a Sixtus-kápolna hatalmas mennyezetfreskóját, nem osztozott a reneszánsz életörömben. Pályatársait, Raffaellót és Leonardót sem kedvelte, pedig Firenzében közösen dolgozhattak volna. A fiatal, szép férfiakért viszont rajongott, noha többen kihasználták  és meglopták. Végül a néla 41 évvel fiatalabb római nemes, Tommaso de Cavelieri oldalán találta meg a boldogságot, akihez számtalan verset és dalt írt. Kapcsolatukat - amely Michelangelo vallásossága miatt sokak szerint mindvégig plátói maradt - a kortársak is elfogadták.

4 megjegyzés:

  1. De átkozott messze vagyunk attól a kortól térben és időben...

    VálaszTörlés
  2. Fura azt mondani, hogy a reneszánsz korban felvilágosultabb nézeteket való emberek éltek,mint manapság itt nálunk. Ez akkor azt jelenti, hogy mi 600 évvel le vagyunk maradva?

    VálaszTörlés
  3. Részben igen, részben nem. Itt Magyarországon mindenképpen. Külföld (Svédország, Hollandia stb.) az más tészta. És nem hinném, hogy a közeljövőben bármi jele is lesz, hogy közelítünk majd a 600 évvel ezelőtti olasz tolerancia-szint felé. Ezért nem tudok itthon tervezni. Nem látok jövőt. Hosszú távon nem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magyarországra gondoltam, nem Hollandiára, az azért egy teljesen más hely, kétség sem fér hozzá.

      Törlés