2011. december 6., kedd

Séraphine

Ma délután megnéztük a fenti filmet, mely egy század eleji festőnő életét mutatja be.


Igen érdekes filmről van szó, igazán jó színészi alakításokkal.


A főhősnő egy egyszerű, kicsit együgyű teremtés, aki a háború előtti Franciaországban éli igen dolgos életét - egy kisvárosban, mint cseléd. Figurája egyszerre megkapó, megindító és tragikus - a környezete hol lenézi, hol nevet rajta, de egy idő után mégis kezdik tisztelni, és elfogadják olyannak, amilyen.


A festőnő élete során nem lett igazán elismert, de akadt egy támogatója, aki német származása miatt a háború alatt menekülésre kényszerül, melynek következtében 10 évre szem elől tévesztik egymást, így Séraphine sajnos visszacsúszik a kilátástalan helyzetbe, szegény sorban tengődik, de egyre megszállottabban fest. Később aztán újra megtalálja pártfogója, aki mellesleg egy meleg gyűjtő, és újra támogatni kezdi az asszonyt, akin egyre jobban látszanak az őrület jelei...


A film szerintem jó, érdemes megnézni.


A festőnőről itt olvashatsz. Festményei, melyek a filmben is láthatóak egyszerűek, mégis szépek, ugyanakkor a kései műveiben van valami félelmet keltő is.


A film egyébként nem új, de most vetítik nálunk a mozik felirattal.


Íme egy plakát:




Ui.: A végén a barátom megjegyezte, hogy bár Uhde csakugyan homoszexuális volt, értékeli, hogy a filmben ezt épp csak jelezve, ízlésesen kezelték - mert egyébként sokallja a témát:).

2 megjegyzés:

  1. Ezen a képen a festőnő elég Mary Poppinsos szerintem.

    VálaszTörlés
  2. Ismeretlen_1355332011. december 7. 20:32

    [Raven](#11808379): csak egy kicsit:) és inkább csak azért, mert nem láttad a filmet.

    VálaszTörlés