2012. december 16., vasárnap

A hírek világából 2

Sokfelé olvastam, és sokat hallottam mostanában a felsőoktatási "reformról". Engem kicsit arra emlékeztet, ami pár évvel ezelőtt az egészségügy reformja gyanánt zajlott. Azzal se lett jobb semmi, és hát eléggé úgy tűnik ezzel sem lesz. 
Hogy miért gondolom ezt így?
  1. Mert a középiskolai rendszerünk nem úgy épül fel, legalábbis nem feltétlenül, hogy onnan mindenki egyenrangúként kerülne ki, ugyanolyan esélyekkel pályázhatna egy állami helyre, ha ugyanolyan képességekkel bír. A probléma egyébként már az általános iskoláknál elkezdődik csupán abból, hogy egyik általános nem ugyanolyan erős, jó és felszerelt mint a másik. Csak egy példasor: ha egy diák egy városi előjáró gyermeke, akkor már általános iskolában is sok esetben jobb jegyet kap, mint érdemel, így nagyobb eséllyel kerül be erősebb gimnáziumba. Van olyan gimnázium ahol a helybeliek még akkor is ha gyengébb tanulók előnyt élveznek másokkal szemben, és van olyan, ahol a hírnév megőrzése nem  teszi lehetővé, hogy rossz jegyeket kapjanak a diákok. Ezeket összegezve tetemes előnyre tehet szert egy olyan kevésbé tehetséges, ámde tehetős diák a felsőoktatási helyekét folytatott versenyben, és elfoglal egy olyan helyet, ami őt nem is érdekli és adott esetben meg se becsüli. 
  2. A felsőoktatás még állami finanszírozás esetén sem olcsó mulatság, azonban ehhez nem tartozik egy megfelelő ösztöndíj program, mely lehetővé teszi, hogy az igazán tehetséges tanulók, akár államilag nem támogatott képzésekben is kiteljesíthessék tehetségüket. 
  3. Mert az a tévhit él az emberek fejében, hogy ha kevés állami hely lesz, akkor akik oda bekerülnek azok majd tényleg tanulni akarnak, és megbecsülik ezt, de az első pontban említetteknél ez nem lesz feltétlen igaz. Másik tévhit, hogy csak a munka mellett költségtérítéssel tanulók igazán elkötelezettek, a nappalisok nem. Általában azokat érdekelte a legkevésbé a suli amikor én jártam, és gondolom ez mit sem változott, akiket anyuci vagy apuci fizetett be nappalira, őket nem érdekelte, mert ha 20 év alatt végzik el a sulit, akkor is van miből megélniük. Ez persze mit sem változik, ha csökken az államilag támogatott helyek száma, mert ezek a diákok jelenleg sem állami támogatással tanulnak. 
Tehát véleményem szerint ez a reform kicsit visszahozza a régmúltból, a hazai "kasztrendszert". Azzal is erre hajaz, hogy tanulmányi szerződéssel, diákhitellel röghöz köti, hátrányban részesíti a fiatal generációt, legalábbis annak tehetségesebb, ám kevésbé tehetős részét.
Ritkán szoktam szimpatizálni a tüntetőkkel, de a diákokkal ezúttal nem esik kicsit sem nehezemre.

1 megjegyzés:

  1. Egyértelmű, hogy a diákokkal vagyok és Orbánia teljes megsemmisítése mellett.

    VálaszTörlés