2012. december 13., csütörtök

A hírek világából

Olvastam ma, hogy a Visa szinte bejelentette, hogy kivonul tőlünk mondván piaci részesedése rohamosan fogy, és a verseny megőrzése érdekében nem tesz semmit az állam, a hatóság, tulajdonképpen senki.
Ez a hír már önmagában elég ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődésem. Végigolvastam a cikket és utána a kommenteket is, gondoltam, hogy lesz olyan aki esetleg értelmesen hozzászól. Hát mondjuk talán 1 volt. 
Kedvenc hozzászólásom talán az, amely azt mondja, hogy a Cetelem egy magyar bank.
Relatíve nem sok hozzászólás volt, de azokért is kár volt általában, ugyanakkor kiderült számomra, hogy ebből az egészből az emberek annyit szűrnek le, hogy kivonul egy bank, és milyen jó lesz nekünk, amivel mondjuk a következő gondok vannak: első és legnagyobb: a Visa nem bank. Második nem igazán marad versenytársa a Mastercardnak, amivel ők teljesen szabadon garázdálkodhatnak akár.
Ezen felül egyértelmű, hogy sokan még mindig ott tartanak, hogy jaj de jó, menjen a multi, aki elnyomja szegény magyar vállalkozót. Melyiket? Amelyik saját zsebére dolgozik? Azt amely csak minimálbérért foglalkoztat, és be se jelent? Azt amelyik valami külföldi licens alapján működik? Vagy azt amelyik inkább áthelyezi székhelyét valamelyik másik országba, mert mindenütt másütt kedvezőbb feltételek vannak számára? Persze vannak olyan vállalkozások is, amelyek teljesen rendesen működnek. 
Ja és az egy hülyeség, hogy minden multi gonosz, és bezzeg a magyar cég szent lenne. 
De gondoljunk bele egy percre, hogy milyen termékek hiányoznának a háztartásunkból, ha nem lennének nálunk multik: pl nem lenne számítógép, a tévék többsége, hűtő, porszívó, mosógép, mosogatógép, autó, telefon, de nem lenne pl kóla, farmer, vagy éppen vonat, és még sorolhatnánk. Mert ezeket vagy nem magyar cégek gyártják, vagy nem magyar licenc alapján.

1 megjegyzés:

  1. A "roppantokosközgaszdászok" s társaik a módszerváltás környékén segítő kezet nyújtottak a "tulajdonosi réteg létrehozásához" á la Antall József, valamint a "hülyekülföldivesziaveszteségescéget" - véletlenül sem jutott egyik döntéshozó eszébe, hogy piacot vesznek. Ez azért elég érdekes. Nálunk (a városban) elsőnek tettek lapátra 17.000 embert. Halálra ítélték a várost s környékét. Mer' nem voltunk szabadok. Aha. Már a hatvanas évek végén kiszámolták, hogy ezt a gyárat 4500 fővel is el lehet vinni - működtetni lehet. Ezzel szemben, foglalkoztattak majd' 4x annyi embert, mert a KMK (közveszélyes munkakerülés) büntetendő volt.
    IQ light-ok mindenütt voltak/vannak/lesznek.
    A mindenkori hatalomnak nem kellenek gondolkodó emberek. A Visa-nak igaza van. Ahol nincs jogbiztonság, onnan mennek. A maradók pedig marják tovább egymást.

    VálaszTörlés