2014. május 6., kedd

Eurovision 2014 - semi 1 (első elődöntő)

Ma este van az első elődöntő, ahol a mi indulónk is énekelni fog. Drukkoljunk együtt azért hogy tovább jusson. 

Az ellenfelei a következők: 
Albánia: Az albán énekesnő 1990-es születésű, azaz 24 éves, fiatal kora ellenére ért már el sikereket mind könnyűzenei mind komolyzenei vonalon. Az albán előválogatón immár 5. alkalommal indult, és ezúttal ő bizonyult a legjobbnak.
Örményország: Aram egy pozitív személyiség, és keményen megdolgozik a sikerért, hazájában nagy hangterjedelmének és jó humorának köszönheti ismertségét. Koncertjein a néző nem tudja eldönteni, hogy egy különleges zenei koncerten van, vagy egy kabaréban.
Azerbajdzsán: A 29 éves énekesnőnek hosszú út vezetett a sikerhez, már 2008-ban indult az dalfesztiválon akkor debütáló ország nemzeti válogatóján, ahol második lett, két évvel később az eurovisiora szintén nem jutott ki, de egy másik nemzetközi fesztiválra, a New Wave-re igen.
Belgium: A szerény fiatalember, Axel számára egy álom várt valóra amikor kijutott a dalfesztiválra. A 32 éves énekesnek már gyerekkora óta a vérében van a zene, a dal pedig melyet ezúttal előad az Anya címet viseli.
Észtország: Tanja Oroszországban született, azonban még 2 hónapos korában családja átköltözött Észtországba. Hazájában kedvelt előadó, táncos és példakép. Dala az elképesztő, hihetetlen címet viseli. 
Izland: A post-punk együttes az izlandi egyetemen alakult. Első albumuk még felhasználták a diplomájuk megszerzéséhez is. Olyan számokat írtak, melyeket a gyerekek és a felnőttek egyaránt meg tudnak jegyezni, szeretni, és együtt tudnak énekelni.
Lettország: Az együttes csak pár hónapja alakult, először az euro lettországi bevezetésének népszerűsítésére készítettek egy dalt, tavaly év végén, melyet alig pár nap alatt több százezren néztek meg. Ennek sikerén felbuzdulva álltak össze csapattá, és ennek a sikernek köszönhetően indultak el a dalfesztiválon is.
Moldova: A 33 éves énekesnő zenész családból származik, már kiskora óta zenével foglalkozik. Először karmester és kántor képesítést szerzett majd ezt követően kitanulta az énekes szakmát is, és a konzervatóriumban szerezte meg diplomáját.
Montenegró: A 38 éves énekes már 10 évesen sikereket ért el, mint gyermek énekes, tehát egész fiatal kora óta popstar, azonban tanulmányai alatt játszott zongorán Bachot, Mozartot is.
Portugália: A portugál énekesnő szintén gyerek kora óta a pályán van, 5 éves korában érte el első sikereit egy népszerű gyermekegyüttesben.
Oroszország: Az ikrek már 2006-ban is részt vettek a dalfesztiválon, akkor a junior fesztiválon Bukarestben értek el sikereket. Akkor 9 évesek voltak, amiből következik hogy még most is nagyon fiatalok, hisz csupán 17 évesek.
San Marino: Egy igazi san marinoi énekest köszönthetünk ezúttal, aki nem csak, hogy ott született, de ott is nevelkedett. Igen sokoldalú tehetség, énekel jazz-t, R&B-t, de romantikus melódiákat is, 1995 óta van a pályán.
Svédország: A 29 éves énekesnő szintén gyerekként kezdett el énekelni, 11 éves kora óta karrierje töretlen, ma Svédország leghíresebb pop énekese. 7. alkalommal indul a dalfesztiválon, azonban most először jutott ki a nemzetközi versenyre, annak ellenére, hogy volt olyan év is, amikor a versenydala 24 hétig vezette a hazai slágerlistákat. 
Hollandia: A két művész kifejezetten a dalfesztiválon való részvétel kedvéért állt össze. A két énekes és dalszerző a dalban szerették volna kimutatni country zene iránti érdeklődésüket. A siker érdekében még a Tennessee állam beli Nashvillebe is ellátogattak.
Ukrajna: A csinos énekesnő és dalszerző szintén zenész családból származik. Már gyerekként színpadra, azonban tanulmányai is fontosak számára, 2009-ben két egymástól meglehetősen távol álló szakot kezdett el egyetemen, és 2013-ban mindkét diplomáját sikerrel megszerezte. Egyszerre tanult művészetet és nemzetközi kapcsolatokat, de a versenydalát is saját maga írta. 

A magyar dal egyébként az utolsóként fog szólni az elődöntőn, melyet egyébként Kállay-Saunders András saját maga írt gyerekkori barátja történetét feldolgozva.  

A dalokról és az előadókról egyébként jóval többet is megtudhatsz a dalfesztivál honlapján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése