2011. június 5., vasárnap

határon túli gondolatok

A másik amelyet előszeretettel gondolnak az itteniek, a mellett, hogy a határon túl senki nem beszél magyarul, mint azt korábban írtam, hogy mindenki ért, és csak azért nem válaszol, hogy szemétkedjen. Ez is izgalmas feltételezés, és nevetséges is. Erre is hallottam már megerősítő történetet: annak idején a határőrök nyilván mindent értettek, csak direkt nem voltak hajlandóak válaszolni. Hát nem pont így van, hiszen annak idején az volt a szokás, hogy a magyar katonákat a szovjet és bolgár határra tették Romániában, hogy nehogy át akarjanak szökni Magyarországra, és a magyar határra pedig moldovai és havasalföldi románokat tettek, akik tényleg nem tudtak magyarul, no meg ugye ők nem ismertek erre senkit, így sokkal kevésbé eset nehezükre, ha lőni kellett esetleg.


Annak idején nagyon sokan azért keltek útra, és hagyták el szülőhazájukat, hogy gyermekeiket ne tegyék ki annak a nehéz sorsnak amiben ők éltek. Nehéz sors alatt egyrészt a szocialista hiánygazdaságot értem, másrészt azt, hogy ha beléjük akartak kötni, megbántani őket, akkor hontalannak nevezték őket. Átköltöztek, egyesek csak az anyaországba, mások úgy vélték, ha már mennek, akkor messzire mennek, így gyakorlatilag szinte az egész világon laknak erdélyiek. Míg nyugaton tényleg "idegenek", habár ott ezt nem igazán vetik a szemükre, addig azt gondolná az ember, hogy itthon befogadó környezet várja a magyarokat, de ez csak részben van így, hiszen itt meg azt vágják a fejükhöz, hogy románok. Érdekes, hogy míg az első mindenkit felháborít, addig a másodikat ugyanazok az emberek alkalmazzák.


Egyébként a határon túl annak idején nem volt jellemző az a dögöljön meg a szomszéd tehene is mentalitás, ami az itteniek sajátja, ott sokkal összetartóbbak voltak az emberek. Sajnos azonban kicsit már őket is megmérgezte az irigy hozzáállás.


Egyébként kíváncsi lennék, ha a népszámláláskor tovább lenne bontva az, hogy magyar, akkor melyik csoport mekkora létszámot érne el.

4 megjegyzés:

  1. Ismeretlen_1681622011. június 5. 21:53

    Az utolsó bekezdésedre kicsit kifordítva, de sajnos a kilátások (?)szerint választ kapsz az őszi népszámlálás után. Eddig úgy áll, hogy ügyesen igyekszenek az erdélyi magyarokat statisztikai szempontból is elnyomni: leosztva magyarra, székelyre és csángóra. Itt szépen ki lesz játszva egymásnak a három népcsoport: ha magyarnak vallja magát mindhárom csoport, akkor például Székelyföld kérdése lesz vitatható, nincsenek is székelyek címszó alatt, ellenkező esetben pedig ugye jelentéktelenebb magyarságszámról lehet majd beszélni, stb., hasonló finomságok.

    VálaszTörlés
  2. Ismeretlen_1355332011. június 5. 22:36

    [H. K.](#11391328): már 10 éve is így voltak csoportosítva, nem? Mondjuk én a magyarországi népszámlálásra gondoltam, Romániában is most lesz? Ott azért lesznek hiányok, mert ugye vagy 2-3 millióan dolgoznak külföldön.
    Egyébként mi újság veled? Eltűntél, amióta nincs blogod.

    VálaszTörlés
  3. Ismeretlen_1681622011. június 8. 10:41

    Mivel eléggé megy a háborgás most emiatt, gondolom nem így volt 10 éve, de nem tudom, nem emlékszem. :)
    Rendben, akkor félreértettem, legalább megtudtad, igen, most ősszel lesz itt is.
    A külföldön dolgozókat, vagy inkább külföldön levőket nem tudom, hogyan számolják meg.
    Megvagyok, attól még olvasgatok közben, csendben. :)

    VálaszTörlés
  4. Ismeretlen_1355332011. június 9. 0:28

    [H. K.](#11396068): én sem emlékszem, de valószínű tényleg nem így volt 10 éve. Viszont, ha veszélyeztetett kisebbségek vannak, akkor azt az EU védelmébe veszi, és támogatja fennmaradásukat, pl a csángóknál ez pozitív is lehet akár.

    VálaszTörlés