2011. május 12., csütörtök

A dalfesztivál visszhangja

Ma természetesen szóba került a dalfesztivál, és amellett, hogy megállapítottuk, hogy tök ciki a szervezőkre nézve, hogy a kommentátorok kénytelenek voltak mobiltelefonon beszélni majd egy órán át, mert a technika bemondta az unalmast a helyszínen, kielemeztük a továbbjutókat is, hogy kinek mi tetszett. Megállapítottuk, hogy a görög és az izlandi továbbjutás mindannyiunk számára érthetetlen volt, és jelenleg még egyetlen egy olyan dal sincs, amelyre azt mondanánk, hogy örülnénk, ha az nyerne.


A majdani nyertes latolgatása közben szóba került az is, hogy biztos meg van ez az egész bundázva, így nyilván esélytelen a magyar dal a végső győzelemre. Ezzel én nem értek egyet, nem azzal, hogy esélytelen a győzelemre, mert azért nem gondolom, hogy meg fogja nyerni, de nem azért, mert meg van az egész bundázva. A bunda mellett hozták fel érvként, hogy idén Németország, tavaly meg Norvégia nyert, amikor ellenpontnak szóba jött, hogy előtte volt orosz, és szerb győzelem is, akkor abban politikai játszmát sejtettek a háttérben. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy minden mögött csak az összeesküvést látják a magyarok, ez már beteges! Mégis miért kellene már előre lezsírozni mindent egy ilyen nemzetközi nagy hagyományokkal rendelkező eseményen? Nyilván az Oscar díjat is már most tudjuk, hogy ki fogja jövőre meg azután is megnyerni, és majd próbálnak írni valami használható forgatókönyvet, hogy azért ne legyen olyan feltűnő. Na szóval ez akkora marhaság!


Egyébként sokszor hallottam már felhozni érvként a dalfesztivál ellen, hogy egy Németországgal szemben nekünk esélyünk sincs a szavazáson, mert ott sokkal többen laknak mint nálunk. Az, hogy ott többen laknak igaz is, de 80millió német szavazat ezen a versenyen egy dekával sem ér többet, mint 10millió magyar, hiszen az ő szavazataikat külön számolják össze, a mieinket megint külön, és az ott győztes dal ugyanúgy 10 pontot kap, mint az itt győztes dal, nem baj, hogy ott esetleg 10 millió szavazatot kapott, míg nálunk csak fél milliót. Egyébként ez a megállapítás megint abból adódik, hogy elhisszük, hogy mi egy kicsi ország vagyunk valahol a világ végén, ami azért jobb, ha tudjuk, hogy nem igaz, a közel 10 milliós lakossággal a középmezőnyben vagyunk, és akár mennyire is rossz nekünk itt szerintünk, még mindig a világ felső tízezrének vagyunk tagjai, ezt nem szabadna elfelejtenünk.


Ezen a versenyen egyébként sokkal nagyobb szerepe van annak, hogy mely ország mely országokkal szimpatizál, vagyis pontosabban, hogy a lakosság hogy áll a többi versenyző ország népéhez. Mi a véleménye másoknak rólunk? Az biztos, hogy saját magunknak saját magunkról rossz véleményünk van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése