2011. május 21., szombat

globalizáció 4. - süllyedő világ

Mindannyian hallottunk már arról, hogy globális felmelegedés, de úgy gondolom nem szoktuk olyan véresen komolyan venni, mert igazából nem látványos, és kézzel fogható az átlag ember számára. Hallottunk már arról is, hogy ez azzal jár, hogy olvadnak a jégsapkák, melynek következtében emelkedik a világtengerek szintje. Ezek megint olyan dolgok, amelyek felett egy legyintéssel elmennek sokan, hiszen hol van ide az északi sark, különben is ott hideg van, legalább kevésbé fognak fázni az ottaniak, ha nem lesznek állandóan jég alatt, meg hol van tőlünk a legközelebbi tenger, hol érint az minket, ha pár centivel magasabban áll a vízszintje?


Elfeledkeznek arról, hogy azok a változások közvetve ránk is hatnak, például azáltal, hogy az egész bolygó melegebb lesz, kevesebb eső fog esni, amely ugye nálunk is forró és aszályos nyarakat fog eredményezni, ami közvetlenül is ki fog mind a szervezetünkre, mind a pénztárcánkra is hatni, és nem kellene addig várni vele, ha tehetünk már most is az ellen, hogy eljussunk addig.


A tenger vízszintjének emelkedése azonban már van ahol most is problémát okoz, van egy ország, amely már meg is állapodott egy másikkal, hogy állampolgárait szépen lassan, de teljes egészében át fogja telepíteni, mert ha minden így marad az az ország fizikailag is meg fog semmisülni, egyszerűen eltűnik a föld felszínéről, szó szerint.  És nem egy háborúnak a következményeként, hanem békeidőben. Ez az ország egyébként Tuvalu. Szörnyű lehet úgy élni, hogy tudod, hogy még a te életed során el kell hagyd szülőfölded, mert az meg fog semmisülni, és eltűnik örökre.  Persze mondhatjuk azt újfent, hogy hol érdekel az bennünket, hisz oly messze van innen, a világ másik végén, de az igazság az, hogy mi is legalább annyira ludasok vagyunk az ő tragédiájukban, mint bárki más a fejlett és fejlődő országokban, hiszen itt nem arról van szó, hogy az a nagyjából 10000 ember él olyan hihetetlenül önpusztító életet, hogy a sziget belerokkan, hanem arról, hogy az a közel 7 milliárd ember, aki a bolygón él együttesen és úgy, hogy az már befolyásolja a bolygónk éghajlatát is.

3 megjegyzés:

  1. Ismeretlen_1112262011. május 22. 19:41

    Az ember mindig önpusztító - mióta elhiszi magáról, hogy ő a teremtés koronája... Lásd pl. a Húsvét-szigetek kihalását. Amennyire én tudom - könyv formában olvastam róla - , a legnagyobb baj az volt, hogy gyorsabban vágták ki a fákat, mintsem az növekedett. Fa nélkül pedig elpusztult apránként minden. Hmm... s nem tanulunk a rossz példából.

    VálaszTörlés
  2. Ismeretlen_1355332011. május 22. 22:22

    [defalla](#11348273): hát azért reméljük nem jutunk el odáig világszinten. Úgy tudom egyébként nem néptelenedett el teljesen a sziget, csak jelentősen visszaesett a népessége.

    VálaszTörlés
  3. Ismeretlen_1112262011. május 24. 21:42

    [IO](#11348471): Sajnos rosszul tudod. Legalábbis az én információm szerint... Ha kezembe akad a könyv, utánanézek. Ígérem.

    VálaszTörlés