2013. május 18., szombat

A döntőről: we are one

Elsőként a színpadon a végzet asszonya, aki arról énekel, hogy pokollá teszi hűtlen kedvese életét. A francia énekesnő anyanyelvén énekelve indította a versenyt.
Másodikként a litván énekes egy angolul előadott dallal folytatja az estét, mely számomra némileg ismerős dallamokat is tartalmaz. A dal a szerelemről szól, és néha megvillan a hasa is.
Harmadikként a moldvai énekesnő szintén anyanyelvén énekel, a téma ezúttal is a szerelem. Különleges hajkorona és ruhaköltemény és bájos énekesnőt láthatunk a színpadon. A színpad kiemelkedik és a ruhája még mindig a földig ér, viszont különleges effektek láthatóak rajta. 
Negyedikként a finn énekesnő jön, aki úgy fejezte be elődöntőben a gyere hozzám című dalát, hogy megcsókolta egyik partnernőjét. A dal angolul szól. A színpadon a táncosok férfiből nővé változtak, és a csók ezúttal sem maradt el:)
Ötödikként a spanyolok jönnek. A kelta gyökerekkel rendelkező dallamra spanyolul szól az ének. A dal a lassú indítás után elég tüzessé vált. Kicsit fura volt a csokornyakkendős gitárost látni.
Hatodikként a belga  fiú ismét angolul énekel a gyilkos szerelemről.
Hetedikként az észt énekesnő ismét olyan aki anyanyelvén szólal meg és énekel egy romantikus hangvételű dalt arról, hogy minden vég egy új kezdet.
Nyolcadikként a belarusz énekesnő következik aki ismét angolul énekel szintén egy ismerősként csengő dallamra, persze lehet csupán azért, mert elég fülbemászó ritmusról van szó.
Kilencedikként egy vidám máltai dal következik szintén angolul, igazán kellemes hallgatni, ringat. A padon ülő zárókép pont illik a dalhoz.
Tizedikként az orosz énekesnő szintén angolul énekel. A dal az én olvasatomban a békéről szól, és arról ami  az idei fesztivál mottója is.
Tizenegyedikként a német énekesnő lép színpadra, szintén angol nyelvű dalával, mely egy igazi europopdal. A színpadon nincsenek táncosok, de nincs is szükség rájuk, az énekesnő ért ahhoz amit csinál.
Tizenkettedikként az örmény együttes lép fel, akik arról énekelnek, hogy mily fölösleges a háború. Számukat angolul adják elő.
A dalok közti szünetben egy vicces országjárás részei lehetünk, kár hogy ilyen rövidke:)
Tizenharmadikként a színpadon a holland Anouk a madarakról. A négy gyerekes anyuka - ahogy az imént hallható volt a felkonfban - egy kissé szomorkás hangvételű ám szép dalt ad elő angolul.
Tizennegyedikként a román kontratenor következik angolul adja elő dalát. Engem egy operaházi Drakulára emlékeztet az öltözete:) arról énekelve, hogy ez az ő élete. Számomra mindig meglepő, hogy férfiből ilyen hang ki tud jönni, habár nem most hallok ilyet először. A szám végére ő is felemelkedett.
Tizenötödikként higgy bennem című dalával a színpadon Bonnie Tyler, aki szintén anyanyelvén énekel.
Tizenhatodikként a házigazda svédek énekese lép fel szintén angolul énekelve azt hogy miattad vagyok bolond, persze nem pont szószerint:)
Tizenhetedikként Alex következik természetesen sapkában. A dallal együtt kezdődik a közönségtaps is. A dal magyarul szól, s mint mindig a dallam most is kellemes és egyszerű, mely miatt lehet szeretni és nem szeretni is.
Tizennyolcadikként a mezítlábas dán énekesnő lép fel, angolul. A furulya szóló és az énekes megjelenése számomra kicsit ír hangulatot kölcsönöz a csak könnycseppek című dalnak.
Tizenkilencedikként az izlandi dal szól az énekes anyanyelvén. Számomra kellemes az izlandi nyelv, és a dal is olyan északi hangzású, valamiért a Titanik jutott róla eszembe.
Huszadikként az azeri fiú következik, mint tudjuk Peti kedvence:). A szám angolul szól. Az énekes egy üvegállványon áll, és a talpa összeér a táncoséval, aki az üvegen belül fejjel lefelé áll. Igazán látványos produkció.
Huszonegyedikként a görögöket láthatjuk akik egy férfizenekar szoknyában. Vajon mit hordanak a szoknyájuk alatt?:) A dal görögösen életvidám, és görögül szól.
Huszonkettedikként énekesünket szó szerint egy óriás hozta a színpadra. Az ukrán énekesnő angolul énekel arról, hogy ő pillangó s a gravitációról.
Huszonharmadikként az olasz versenyző a színpadon, aki szintén anyanyelvén énekel egy jól felépített dalt végig egyedül a színpadon.
Huszonnegyedikként a norvég lány adja elő produkcióját melyet angolul hallgathatunk. A dal kissé futurisztikus hatást kelt bennem, melyet erősít az előadó megjelenése is.
Huszonötödikként a grúz duó jön, akik egy angol nyelvű szerelmes duettet adnak elő, mely úgy szól, ahogy annak kell.
Huszonhatodikként az írek zárják a sort szintén angolul énekel a srác, de ez tekinthető anyanyelvének. A dal modern hangzású a színpadon félmeztelen férfi táncosokkal/dobosokkal arról énekel, hogy csak a szerelemmel lehet túlélni.
Megjegyzem a műsorvezetőnek is jó humora van:)

Most hogy minden dal elhangzott és lehet szavazni: nekem a leginkább tetszett a moldvai, a finn, a máltai, a holland, a magyar is, a dán, s az azeri is habár ott a színpadi produkció vitte a prímet, de számos másik dal se rossz.Azért akadt olyan is, ami nekem nem különösebben jött be.

A svédek tényleg kellő iróniával állnak magukhoz, nekem tetszik. Szerintem itthon hatalmas sértődés lenne hasonlóból. S megvolt a csók két pasi közt is, mert Svédországban azt is szabad, ahogy a melegeknek házasodni is.

A németektől 12 pontot kaptunk, 10 pontot kaptunk Svájctól és a finnektől, 8 pontot az albánoktól összességében 10-ek lettünk, ami eddigi eredményeink közül a 3. legjobb.
Első lett a dán dal, második helyen pedig az azeri végzett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése