2013. május 4., szombat

Férfiasan szerveződő

A holland trónátadás kapcsán olvastam egy cikket arról, hogy a hollandok mennyire nincsenek hozzászokva a férfi "irányításhoz" és társadalmuk mennyire kevéssé szerveződik férfiasan. Náluk csak a norvégok és a svédek kevésbé férfisan szervezett társadalomban élnek. Mielőtt tovább folytatnám a gondolatot azért megjegyezném, hogy a lemondott, mostmár exkirálynő igazán szimpatikus és milyen elegáns hölgy. 
Na szóval visszatérve a felméréshez, ebben a magyarok is vizsgálva voltak, és azt mutatta ki a vizsgálat, hogy az egyik leginkább férfiasan szerveződő társadalom a miénk, és csupán a japánok előznek meg minket, habár sógorék se nagyon maradnak le mögöttünk. 
A kutatás így jellemzi a férfiasan szerveződő társadalmat: A leginkább férfias társadalmakban a verseny, a siker, a győzelem a legfontosabb érték, a mindig többre törekvés. 
A hollandok ezzel szemben a következő értékekhez állnak közelebb: A nőiesebb társadalmakban az életminőség a fontos, vagyis a meglévő dolgok élvezete, az anyagi javak helyett az emberi kapcsolatok minősége, nem pedig a versenyszellem.

Tényleg ilyenek vagyuk? Saját magatok egyezni tudtok ezzel a képpel? 

4 megjegyzés:

  1. Te egyezni tudsz a holland életérzéssel?

    VálaszTörlés
  2. Számomra nagyon fontosak az anyagi javak és az, hogy sikeres legyek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondjuk ezt már speciel Rólad tudtam:D írásaidból kiderült. Új kép? Saját?
      Ha belegondolsz a nőies társadalom azt mondja, hogy azt ki is kell élvezni, nem a birtoklása a lényeg.
      Amúgy meg a sikert én is szeretem:)

      Törlés