2010. január 6., szerda

magyar lakástervezés

Gondolom már mindenki legalább hallomásból ismeri a lakótelepi lakásokat. A régi panel lakások is néha igen érdekesek, de az új építésű lakások közt is van izgalmas.


Nem tudom hányan fedeztétek már fel, hogy a panel lakásokban sokszor van a wc-nek, fürdőszobának és konyhának közös fala, nálunk pl így van. Lehet elsőre ebbe semmi különös nincs, de mi egyszer már jártunk úgy, hogy a wc és a konyha közötti falban lévő szennyvízcső eltört a felettünk lévő emeleten és a szennyvíz, habár átszűrve a falon, de mégis a konyhabútorunkon landolt kisebbfajta Niagarát alkotva átmosta a bútort kívül-belül és a benne lévő tányérokat is. Szóval lássuk be nem igazán higiénikus ez a felállás, arról nem is beszélve, hogy nálam pl úgy van, hogy a fürdőszoba ajtaját rá lehet úgy nyitni a wcjére, hogy aki benne van az nem tud tőle kijönni, és ha a konyhából, amely mérete inkább egy méretes főzőfülkéjé, mintsem konyháé viszünk valamit be,azt sikeresen a wc ajtó előtt visszük el, úgy, hogyha azt vki kinyitja simán kiverheti a kezemből amit viszek. Ha villanyt akarok kapcsolni a folyosón, akkor a konyhából jövet ugyanazt a kapcsolót használom, amit akkor, amikor a wct használom - ez is egy tutitipp a higiéniához:) -  mellesleg a kapcsoló eleve úgy el van rejtve, hogy a sötétbe simán végigtapizod a falat. Ja és mellesleg a wc-ben kézmosó még véletlenül sincs, nehogymár higiéniáról beszélhessünk.


Természetesen az étkező és a konyha között főfal van, hogy ne lehessen összenyitni sem. A konyha egyébként könnyen lehetne kétszer akkora, ha a tervező annak idején nem áll elő egy olyan ötlettel, hogy a ház nézzen ki cifrábban kívülről, és legyenek benne beugró részek.


Amúgy újépítésű lakásoknál is láttam olyat, ahol a lakásnak ami az egész kb 30 m2 több fala van, mint 4 és nincs benne egy derékszögű sarok sem. Illetve az egész egy helyiségből áll, csak a vizesblokk van leválasztva, de az is úgy, hogy sikeresen hagytak egy olyan sarkot, ami egy lyuk, amihez nem lehet hozzáférni, mert teljesen körbe van véve fallal a kép szerint egy nagyon kis rést leszámítva, hogy azért lásd, hogy az is a te lakásod lenne. Ki veszi ezt meg? én arra se vettem a fáradságot, hogy megnézzem élőben, elég volt belőle az alaprajz is.


Szóval nem lehetne, hogy aki megtervez egy lakást, az olyanra tervezze meg, ami élhető? Vagy ez túl nagy kérés?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése