2010. március 16., kedd

Globalizáció 2.

Mindamellett, hogy a mai világban számtalan olyan dolgot gyártunk, amit mi nem is használunk, illetve számtalan olyan dolgot használunk, amit nálunk nem is gyártanak a globalizációnak van más vetülete és bizonyos tekintetben haszna is. Mi, mint hihetetlen módon és a kellőnél sokszor pesszimistább nemzet gyakran elfelejtjük, hogy milyen jó is nekünk, hogy mi a kiváltságos részéhez tartozunk a világnak számos szempontból. Például pénz tekintetében kiváltságosak vagyunk, tudom, hó végén én sem gondolom azt, hogy milyen tök jó nekem, amikor üres a pénztálcám. Mi számtalan olyan dologra költjük pénzünket, amit mi nélkülözhetetlennek vagy legalábbis fontosnak gondolunk,  míg ugyanezek a dolgok mások számára lényegtelenek. Vannak olyan társadalmak,  amelyek olyan számunkra értékes dolgot, mint mondjuk a számítógép, semmibe sem néznek. A számítógép ami számunkra egyre természetesebb, és egy olyan valami, amiért hajlandóak vagyunk jelentősebb összeget is feláldozni,  egy busmannak vagy egy pápuainak nem ér egy árva fillért sem, nem áldozna rá időt és pénzt, hogy hozzájusson. Számtalan olyan dolog van, amit mi a boldogságunk vagy a hiúságunk miatt tartunk, és a jólétünk fokmérőjének tekintjük, ugyanakkor valójában nélküle is lehet boldogan és gondtalanul élni.


A globalizáció lehetővé teszi, vagy legalábbis felkínálja számunkra azt a lehetőséget, hogy megismerjük a tőlünk térben messze lévő kultúrákat is, és esetlegesen megtanuljuk tőlük azokat a dolgokat, amiben ők jók, vagy jobbak, mint mi magunk. ezzel gazdagítva tudásunkat és értékeinket is. A globalizáció egymáshoz közel hoz olyan embereket, akik korábban nem is hallhattak egymásról most viszont lehetőségük van egymást jobban megismerni, és számtalan tévesen rögzült előítéletet ezáltal le lehet győzni, anélkül, hogy el kellene hagynunk szűkebb környezetünket, ami szerintem hasznunkra válik.


A globalizációnak köszönhető az is, hogy olyan tájakról és élőlényekről látunk képeket, amelyekről korábban álmodni sem mertünk, és ha személyesen nem is de virtuálisan legalább eljuthatunk oda. Segít abban, hogy el tudjuk fogadni azt, hogy amit én itt csinálok az hatással van a világ többi részére is, mégha csak közvetve is. Az által, hogy kisebbnek gondoljuk a világot, mint régen, egyre könnyebb elhinni azt, hogy ha én itt kocsival járok már ha lenne jogsim a kibocsátott gázok hatással vannak az egész bolygó időjárására, vagy ha én itt papírra írok, vagy papír pénzzel fizetek, akkor amiatt lehet, hogy kivágnak egy fát  az őserdőben, vagy a tajgákon,  ahol az általam belélegzett oxigén is megtermelődött. Szóval a globalizáció segít belátni, hogy ahogy az emberi tevékenység is átszövi az egész világot, és egy közös halmazt alkot, úgy a élet, az élővilág, a bioszféra is az egész bolygót behálózó összefüggő rendszert alkot.


Azzal hogy mi itt teszünk a környezetünkért segíthet megőrizni azt a világot, ahol például a busmanok élnek olyannak amilyennek most ismerjük, vagy megismertük a természetfilmekből vagy az Istenek a fejükre estek című filmből:).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése