2010. július 6., kedd

csak egy picit

Bizonyára mindenki hallott már arról, hogy be lett tiltva a nem forint alapú jelzálogbejegyzés, ami természetes módon maga után vonja a deviza hitelezés visszaesését, melynek apropója az, hogy ugye most rossz az árfolyam, és nagyon megnőttek az utóbbi időben ismét a törlesztőrészletek. Két kérdés: a kettő miért van összefüggésben? Nem most kéne devizában adni a hitelt?


Hiszen azon nem segítünk, akinek már van deviza hitele azzal, hogy mostmár nem kaphat más ilyet, viszont most amíg magas az árfolyam adhatnánk devizahitelt, mert ha innen már csak lefele mehet majd, akkor a törlesztőrészlet fizetése egyre könnyebb és könnyebb lesz, amikor pedig újra nőni kezdene gyorsan átváltja mindenki a hitelét forintra, és egy csomó pénzt nyer. Naív logikám van? A bank nem jár igazából rosszabbul, hiszen a profitja ugyanúgy meglesz, függetlenül attól, hogy milyen pénznemben van a hitel. Erre akár egy tökjó terméket is lehetne kifejleszteni.

2 megjegyzés:

  1. A lakossági devizahitelezés betiltása mellett azzal érvelnek, hogy az ország számára kockázatot jelent, ha állampolgárai nagy mértékben devizában vannak eladósodva - ettől függetlenül egyénileg a devizahitel felvétele lehet racionális döntés.

    Ha tényleg úgy gondolod, hogy a forint erősödni fog a jövőben, akkor befektetési cégek kínálnak olyan termékeket, amivel erre tudsz spekulálni. De ha jobban belegondolsz, egyáltalán nem lehet senki sem abban biztos, hogyan fog alakulni az euróárfolyam. Ha lehetne tudni, hogy egy hónap múlva erősebb lesz a forint, mint ma, akkor már ma bevásárolna mindenki forintból, ami felvinné a forint mai árát.

    VálaszTörlés
  2. Ismeretlen_1355332010. július 8. 2:02

    @scumm Igazad van, nem lehet ezt előre tudni, legalábbis nekünk átlagembereknek nem áll rendelkezésünkre elég információ ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, mi lesz holnap az árfolyam.
    Én is úgy vélem, hogy van olyan eset, amikor megéri a devizahitelt felvenni, és ezért nem jó az a szabályozás, ha megtiltják a devizahitelezést. Az arányokra kell inkább odafigyelni.

    VálaszTörlés