2010. október 2., szombat

Néhány történet

A minap hallottam néhány történetet, ezek a történetek arra mutatnak rá, hogy mennyi tennivaló van körülöttünk is, mennyi minden, amiről nem biztos, hogy tudomást szerzünk, és még ha tudjuk is, nem biztos, hogy fel tudunk ellene hatásosan lépni.


Az első történet: Egy szociális idősek otthonában egy néni, aki ugyan bekerült, de még igazi, aktív életet szeretett volna élni, panaszkodott arra, hogy nem tud színházba járni, nem kap könyveket, nem foglalkoznak vele, s mivel ezt a jogvédőnek is szóvá tette, ezért a "kedves" ápoló személyzet úgy döntött, hogy minden éjszaka három órakor felrázza a nénit álmából, és a szemébe világít, és közben azt mondja neki, na most mondja azt, hogy nem foglalkoznak vele.


Második történet: Egy néni azért jelentkezett be egy szociális otthonba, mert nem akart elválni a testvérétől, a nővére, aki olyan idős, és még a lábát is  eltörte, hogy már nem tudja ellátni magát, nem maradhatott felügyelet nélkül. Aztán amikor megjött a behívó, és mentek a testvérekért, akkor a fiatalabb néni, aki jól bírta magát végigmutogatta az egész házat, és elkezdte kérlelni a behívó személyt, hogy hadd maradjon még egy kicsit, hogy tudja elajándékozni a kutyáját, hogy ne a sintérnek kelljen elvinni, illetve, hogy legyen ideje levágni még pár tyúkot, illetve összegyűjtött több dolgot a lakásból, amit be akart magával vinni az otthonba, ahol nem egy egész ház, csupán egy szoba áll majd rendelkezésére, ahol a testvérével él majd.


Harmadik történet: egy idős nénit a családja magához vette, eladatták vele a lakását, és be akarták adatni egy otthonba. Amikor az otthonból kimentek felmérni a helyzetet kiderült, hogy a nénit a menye rendszeresen veri, és egy olyan szobát adtak neki, ami korábban kamraként funkcionált, tehát kicsi és sötét hely volt, éppen csak elfért benne egy ágy.


Negyedik történet: egy idős hölgy, aki már a családját sem ismeri fel, és nem is hajlandó beszélni, meg se szólal, bent lakik egy otthonban, ahol az ápolók ennek ellenére mindig kiviszik a többiekhez, sétáltatják, beviszik a dalkörbe. Így telnek a hónapok, amíg egyszer az egyik ápolónője a folyosón áll és zokog, és alig bírja elmondani, hogy mi történt. Az idős hölgy, aki már több hónapja meg sem szólalt most hirtelen elkezdte énekelni azt a dalt, amit a dalkörben éppen a többiek. Ez mindenki számára meglepő, és megható volt. A néni ez után sokat fejlődött, elkezdett beszélni, és megismerni a családját is.


Számomra az utolsó történet a legmeghatóbb, és a legpozitívabb. A fenti történetek számomra mind arra mutatnak rá, hogy nagyon sokat lehet még fejlődnünk, és egy kis odafigyelés, szeretet csodákra képes.

7 megjegyzés:

  1. Ismeretlen_1112262010. október 2. 8:44

    Az idősekhez türelem kell - legalább annyi, mint amennyi türelem a Szülők részéről, amíg felnő az utód. Néha kicsit több, mert a korosabbaknak sok apró szokásuk van.

    VálaszTörlés
  2. Ismeretlen_746022010. október 2. 9:29

    Kedves IO, nagyon köszönöm ezeket a történeteket így szombat reggelre, hiszen lassan én is ezt fogom tanulni, és így betekintést nyerhettem az idősek világába. Mégegyszer köszi.(ölel)

    VálaszTörlés
  3. Ismeretlen_1355332010. október 2. 10:52

    @Treen A Kedves mesélte, ő tanul ilyeneket. Ez nem egy könnyű szakma, sok erő kell hozzá szerintem, hogy az ember ne fásuljon bele, és ne veszítse el a hitét, és elhivatottság.

    VálaszTörlés
  4. Ismeretlen_746022010. október 2. 15:35

    @IO Igen, tudom, hogy nem könnyű, de szeretem a hivatásokat, és a szociális szférában képzelem el a jövőmet már 4 éve. ;)

    VálaszTörlés
  5. Ismeretlen_1112262010. október 3. 10:02

    @Treen Én a kihívásokat szeretem :P Meg persze a hivatásomat

    VálaszTörlés
  6. Ismeretlen_1708722010. október 5. 21:34

    Nekem is az utolsó nyerte el leginkább a tetszésem, hisz nagyon ritka az ilyen csodának kikiáltott fejlődés idős korban. Ez életre szóló élmény az ápolóknak, a hozzátartozóknak, s nem utolsó sorban magának az alanynak, aki sokkal több mindenre képes, mint azt mi gondolnánk.
    A nagymamám szintén idősek otthonában van, noha el tudja látni magát. Őszintén szólva nem így képzelte el élete utolsó éveit, hogy osztozkodnia kelljen mással a szobáján. Ez nagyon aggasztott, így elintéztük, hogy egyedül lehessen egy lakrészben. Azóta sokkal aktívabb, több foglalkozáson vesz részt, s kiegyensúlyozottabb, mint előtte.

    VálaszTörlés
  7. Ismeretlen_1355332010. október 5. 23:37

    [scripturist](#10873998): nyilván úgy nem érzi annyira értelmetlennek az életét egy idős, ha van egy kis privát szférája, és önállósága, amitől kiegyensúlyozottabb és magabiztosabb is lesz.

    VálaszTörlés