2009. október 16., péntek

vasúton


Meglehet túl sokat írok erről a témáról, de egyszerűen adódik, mert túl sok élményem keletkezik a vasúton, mert hétköznap azon járok dolgozni, hétvégén, meg ha hazautazom azzal megyek. Valahogy, ki tudja miért:) általában negatív tapasztalataim keletkeznek. Vegyük a mai napot, egyrészt mint hallom hétfőtől sztrájkol újfent a VDSZSZ, ami azért sajnálatos, mert amikor nem sztrájkolnak tagjaik akkor sem végzik jól a munkájukat, persze tisztelet a kivételnek. Felháborító, hogy minden ok nélkül nap mint nap késnek a vonatok.


Ha nem azért kellene a vasutat választania az embereknek, mert nincs más, hanem azért választanák, mert az kényelmes, színvonalas és gyors szolgáltatást kínál, vagy legalábbis kedves mosolygós alkalmazottakkal és pontosan utaztat sokkal többen választanák, és sokkal kevesebben szidnák, hiszen mindezen negatív tényezők és a folytonos panaszáradat ellenére a közvélemény-kutatások rendszerint a vasutat hozzák ki győztesen a buszokkal szemben, mert az emberek mindezek ellenére szívesebben utaznak vonaton, mint buszon.  Véleményem szerint, a kedves, barátságos, segítőkész alkalmazottakhoz semmi köze nincs a pénznek, nem azon múlik, hogy mennyi támogatást kap az államtól, vagy mennyi jegyet ad el a MÁV, ez egyszerűen csak hozzáállás kérdése. Zárójelben jegyzem meg, hogy én számtalanszor hallottam már utazásaim során, hogy egyik másik vasutas mennyit keres, és bizony meg kell mondjam, egyáltalán nincs rossz fizetésük, van olyan ismerősöm, aki diplomásként is elment vasutasnak, ráadásul olyan munkakörbe, amihez nem szükséges diploma, mert jobban keres. Szóval meglehet, hogyha az emberek mosolygós és kedves vasutasokat látnának a pályaudvarokon, állomásokon, és a vonaton, akkor szívesebben választanák a vasutat, és talán akkor nem is akarnának ennyi mellékvonalat bezárni, és akkor nem is kéne sztrájkolni emiatt. Tudom, hogy a sztrájkoz megvan a joguk, de arra nem gondolnak, hogy ezzel a saját munkáltatójuk helyzetét rontják, és a saját jövőbeni esélyeiket? Ráadásul most olyan miatt sztrájkolnak, amibe igazán a munkaadójuknak nincs is beleszólásuk. Ez kb olyan, mintha a diákok azért feleselnének a tanárokkal, mert azt szeretnék elérni, hogy a tanári fizetések magasabbak legyenek. 


Visszatérve a mai eseményekre: ma, amikor semmilyen rendkívüli helyzet nincs az egyik vonat amivel jöttem 10-15 perc késéssel érkezett, melynek következtében lekéstem a csatlakozásom. A következő vonatom pedig minden ok nélkül 20 perc késéssel indult el, úgy hogy be se mondták, hogy késni fog, pedig két másik vonat késését kb. 3 percenként ismételte a hangos. Mindez a Keleti pályaudvar tipikus jelensége, az is, hogy a keletre menő nemzetközi, és gyors vonatok (az enyém biztosan) a legtávolabbi vágányról indul, akkor is ha a csarnok teljesen üres, így már nagyon tudom, hogy a metrótól az aréna pláza középső bejáratáig kb 7 perc alatt el lehet érni, igaz én ezt a távot a keletin belül teszem meg az egyes vágányig. Ha én lennék a MÁV vezetésének a helyében, már rég kirúgtam volna a Keleti pályaudvar vezetőit, mert hihetetlenül amatőrök. A Nyugati pályaudvaron ilyen nincs, de amikor én hétvégén hazamegyek, az én közvetlen vonataim mind a Keletiből indulnak. Ugye egyszer néhány éve kitalálták, hogy minden nemzetközi vonat menjen a Keletibe, hiszen az a legkörülményesebben körbejárható pályaudvar, és ekkor az én közvetlen vonataim átkerültek a nyugatiból a keletibe. A Keletitől Szolnokra tartó vonal valami borzasztó állapotban van, van olyan ahol 30 km/h-val haladnak a vonatok, és hosszabb is, mint a Nyugati Szolnok táv, amely már nagyrészt felújított, de a régebbi részeken is jól járható vonal. 


 A végén egy pozitív tapasztalatot is leírok: a József Attila utcán az Erzsébet térnél Budapesten van egy MÁV jegyiroda, ahol belföldi és nemzetköz jegyeket is meg lehet venni, ez az iroda szép, a kiszolgálás pedig gyors, én még soha nem vártam 5 percnél többet belföldi pénztárnál, nemzetközi pénztár meg eleve több van. Ezt a helyet mindenkinek csak ajánlani tudom, aki jegyet szeretne venni akár belföldre akár külföldre. Egyébként olvastam Confessornál, hogy a Keletiben lévő nemzetközi jegypénztár kritikán aluli, ezért felhívnám mindenki figyelmét, hogy a Nyugatiban is van, ott sokkal kevesebben vannak, meg itt az Erzsébet térnél is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése