2013. február 26., kedd

EU

Azon gondolkodtam, hogy vajon kinek mi jut eszébe az Unióról? 
Mert általában mindig a negatív dolgokat sikerül kiemelni, ami nem meglepő, elvégre magyarok vagyunk, de azért egyértelműen nem csak olyanok vannak. Én kifejezetten örülök, hogy van, és hogy mi is részesei lehetünk. 
Szóval azért kíváncsi lennék kedves olvasók, hogy ti mit gondoltok az Unióról? Jónak vagy rossznak értékelitek, hogy az Unióban vagyunk?

5 megjegyzés:

  1. Szerintem jó dolog az Unió, de még sokat kell dolgozni rajta. Például közös nyelv bevezetése elsődleges lenne. Ami nem jelenti a többi nyelv eltörlését, hanem csak egy minden országban tanított közös nyelvet. Ha az emberek megértik egymást sokkal kevesebb az ellenségeskedés. Azt kéne megérteni az embereknek, hogy nem a beolvasztásról szól, hanem az EGYÜTTMŰKÖDÉS. 2010-ben az EU GDP-je nagyobb volt mint az AEÁ GDP-je, tehát gazdaságilag egy erősebb egységről van szó. Szerintem kapálózni kéne egy minél szorosabb szövetség kialakítása érdekében, és nem azt kiabálni habzó szájjal, hogy ki kell lépni. Van olyan közmondás, hogy "egységben az erő", sok kicsi sokra megy és hasonlóak. Magyarország, Románia, Bulgária, stb egyedül nem jelent semmiféle erőt. Szóval szerintem minden hely egyediségét kéne megóvni, nyelvet, kultúrát, másságot de meg kéne tanulni végre együttműködni más népekkel is.

    VálaszTörlés
  2. Agyrago Bogar leírta helyettem azt, ami az én véleményem is. Nem lenne hátrány az sem, ha magunkkal is tudnánk együttműködni.
    Jó dolog a zunió(sic!), bár a közös nyelv bevezetésén szerintem az alapító tagok is felszisszennének. Mert hogy melyik legyen az? S természetesen mindenki a sajátját szeretné. Ha viszont pl. az eszperantó mellett döntenének - nem vagyok eszperantista - , akkor lenne csak felzúdulás.
    Valamint azt is tudomásul kellene venni, hogyan működik a "valamit - valamiért". Az EU nem fog bennünket eltartani azért, mert "méltó, régi nagy híréhez".
    Sokkal összetettebb a kérdés, mint hogy meg lehessen válaszolni.

    VálaszTörlés
  3. angol,német,francia, spanyol. Legelterjedtebb nyelvek (ha jól tudom). Két három fordulós szavazást kéne tartani. Spanyolországban az állam nyelve a spanyol. De ettől függetlenül van kb 5 régió 5 hivatalos nyelvvel. Arról kéne ez szóljon, hogy minden eu törvény mondjuk angolul van megírva, minden eu szabvány angolul, minden pályázatot angolul kell beadni és a hivatalos ügyintézés angolul folyik. Az iskolákban meg tanítsák elsődlegesen idegen nyelvként az angolt, ha Józsi elindul világot látni, tudjon boldogulni a "közös nyelvvel". Nem arról, hogy na ezentúl minden iskolában csak kizárólag angolul történik a tanítás, pusztítsunk ki minden nyelvet és kész ezentúl aki más nyelven szólal meg azt fejezzük le...

    ahogy Erdélyben a magyarok nem vesztették el az identitásukat... miért veszítenék el a franciák, a spanyolok, a magyarok a közös angol nyelv miatt? (önkényesen mondok angolt mert egyike a szerintem jó választásoknak)

    VálaszTörlés
  4. de attól függetlenül, hogy a franciát utálom, két szónál többet nem tudok, ha az lenne megválasztva eu nyelvnek,azt is támogatnám és alapszinten megtanulnám. Az eszperantóval nem értek egyet, mert ez pont olyan, hogy ha nekem szar, legyen másnak is az.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem a spanyol lenne ilyen szempontból jó választás, mert azt mondják róla, hogy könnyen tanulható nyelv, és az angolok amúgy sem kifejezetten törekednek az EU-ba való beilleszkedésre. Az angol kétségtelen előnye, hogy sokan beszélik Európa szerte, de sokan beszélik a németet és a franciát is, és ez utóbbi két nép sokkal elkötelezettebb az EU iránt szerintem.

    VálaszTörlés